Uppsägning och flytt

Uppsägning

Dags att flytta? Då behöver du säga upp din lägenhet. Vi behöver ha din uppsägning i skrift. När vi fått den är din lägenhet uppsagd tre månader från det månadsskifte som ligger närmast efter dagen vi fått in din uppsägning.

Under uppsägningsperioden behöver du vara beredd på att visa lägenheten för de personer som får erbjudande om att flytta in efter dig.

Vid dödsfall kan lägenheten sägas upp med bara en månads uppsägning. Det gäller om uppsägningen görs senast en månad efter dödsfallet, i annat fall blir uppsägningstiden tre månader.

På våra blanketter för uppsägning finns mer information om hur du ska gå till väga vid uppsägning av lägenhet.  Ladda ner blanketter.

Byta lägenhet med annan hyresgäst

Vill du byta din lägenhet med en annan hyresgäst kan du lämna in en bytesansökan till oss. Den du byter med måste förstås också ha ett förstahandskontrakt på sin lägenhet.

Överlåtelse av lägenhet

I vissa fall kan du överlåta ditt hyreskontrakt till en annan person, till exempel en sambo eller vuxna barn som under en lång tid bott tillsammans med dig i lägenheten. Prata med oss om vad som gäller.

Besiktning

Alla lägenheter besiktas när en hyresgäst flyttar ut. Besiktningen är till för att upptäcka eventuella skador, för att du som ny hyresgäst inte ska behöva betala för något som den tidigare hyresgästen har gjort.

Under besiktningen bedömer vi lägenhetens skick, och om det finns saker som behöver åtgärdas. Om det blivit skador eller onormalt slitage på lägenheten så ansvarar du för att antingen reparera dessa, eller stå för kostnaden för att få dem reparerade. Tänk på att alla reparationer ska utföras fackmannamässigt.

Städning

När du flyttar ut måste du städa lägenheten. Glöm inte balkong och förråd.

Och om du till exempel har tagit bort innerdörrar eller annan inredning är det viktigt att du sätter tillbaka dem innan besikt­ningen.

Det är kanske inte så roligt att städa, men det är viktigt att det görs noggrant. Om städningen måste göras om efter att du flyttat behöver du stå för kostnaderna.

Visa lägenheten

Har du sagt upp din lägenhet behöver du vara beredd på att visa lägenheten för den som ska flytta in efter dig. Det kan hända att du behöver visa lägenheten för flera olika personer.

På avflyttningsdagen

I regel är det så att du som flyttar ut ska göra lägenheten tillgänglig för nästa hyresgäst klockan 12.00 dagen efter din sista dag som hyresgäst. Så om ditt kontrakt till exempel går ut den 30 juni så ska nästa hyresgäst kunna flytta in från klockan 12.00 den 1 juli. Om den 1 juli är en lördag, söndag eller helgdag är det första vardagen efter den 30 som gäller.

Nycklar

Du ska lämna dina nycklar till oss senast klockan 12.00 den första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut. Det betyder alla lägenhetsnycklar, och även kort och nycklar till tvättstuga, garage och förråd. Om du har tappat bort nycklar, eller inte lämnar in dem i tid, behöver du betala för ett låsbyte.

Flytta abonnemang

Du har säkert flera abonnemang kopplade till din bostad, som du behöver se över när du flyttar. Internetabonnemang och elavtal är ett par exempel. Vissa avtal kan du ta med dig, andra måste du säga upp. Det är bra att vara ute i god tid. Vissa avtal har en lång uppsägningstid.

Anmäl till försäkringsbolaget

Det viktigt att du meddelar ditt försäkringsbolag att du flyttar. Om inte kan din hemförsäkring sluta att gälla.

Flyttanmälan till Skatteverket

Slutligen behöver du anmäla till Skatteverket att du flyttat. Det gör du här. När du gör en flyttanmälan ändras din folkbokföringsadress. Det är den adress myndigheter och vissa företag använder för att skicka post till dig. Du ska enligt lag vara folkbokförd där du bor och därför är det ditt ansvar att ordna flyttanmälan.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.