Ishockey stärker sammanhållningen

Genom ”Ishockey för alla” får barn och unga på Järvafältet i Stockholm möjlighet att testa hockey. De flesta har aldrig stått på ett par skridskor tidigare. Ishockey för alla drivs av Djurgården Hockey och Stockholms stad. Hembla är en sponsorerna.

Den här lördagskvällen är ett 20-tal barn och tonåringar ute på isen.

– Vi får hit ganska många tjejer, kanske 30 procent. De brukar tycka det är roligt att träna på att passa pucken och vissa blir riktigt skickliga på det, säger Ove Eriksson, eldsjälen bakom projektet.

Ishockey för alla startade 2014. Tre eftermiddagar i veckan samt på lördagskvällar kan alla som vill att testa hockey i Husby ishall. På vardagseftermiddagarna kommer barnen med fritidsledare från skolorna. På lördagar är ofta föräldrar med, både på läktaren och på isen.

– Barnen kommer hit och tränar, och träffar samtidigt vuxna förebilder. Här handlar det inte om att vinna, utan om att göra något tillsammans. Den här typen av satsningar finns inte på idrottsklubbarna, där handlar allt om att vinna, säger Ove Eriksson.

Han menar också att aktiviteterna stärker sammanhållning och gör hela området tryggare.

– Tidigare visste de omkringboende inte ens att det låg en ishall här. Nu har jag tonårskillar som började komma hit när det var 11–12 år, och som nu tar hand om de yngre barnen.

Djurgården Hockey lånar ut all utrustning gratis och i förrådet finns långa rader med låneskridskor, uppskattningsvis 200–250 par i alla storlekar, plus en massa hjälmar och klubbor.

– Det roligaste är att se hur barn från Somalia eller Eritrea, som inte har någon som helst relation till hockey, ge sig ut på isen. De är riktiga tuffingar och lär sig snabbt. Jag ser hur stolta de blir och hur självkänslan växer när de lär sig åka.

Ove Eriksson har en egen hockeybakgrund i Danderyds SK och spelade även fotboll.

– På min gata var det ishockey som gällde. Jag har också jobbat på fritidsgård i Husby och varit med om att bygga upp spontanidrotten här. Därför blev jag tillfrågad att ta hand om projektet eftersom jag redan är bekant för många av de unga, säger han.

På ett år når Ishockey för alla runt 2 000 unika deltagare, varav runt 500 är nybörjare. Med start förra året erbjuder Djurgården också konståkning till alla som vill prova.

Hockey för alla
– Jag ser hur stolta barnen blir och hur självkänslan växer när de lär sig åka, säger eldsjälen Ove Eriksson.
Ishockey för alla når 2 000 barn och unga varje år. Många har aldrig stått på ett par skridskor förut.
Hockey för alla
All utrustning finnas att låna gratis. Materialaren Milko håller ordning.

 

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.