På grund av myndigheternas beslut att förlänga de befintliga restriktionerna kopplat till covid-19 åtgärdar vi även fortsatt endast akuta fel och skador i våra lägenheter. Läs mer här

Unga växer med cricket

På fem år har Alby Cricket i Botkyrka vuxit från fem till över 120 medlemmar.
– För oss handlar det inte bara om att vinna matchen, utan om att vinna med hjärtat. Att spela rent och respektera motståndarlaget, säger ordföranden och tränaren Azam Khalil.

Det är söndagseftermiddag och träning i Kärsby sporthall. Azam Khalil står mitt på planen och instruerar ett gäng småkillar i röda tröjor med Hembla på bröstet. Pojkarna får till uppgift att spela tillsammans två och två. Varje par ska sedan spela sex rundor med fyra bollar i varje.

– De flesta är från Afghanistan, Bangladesh, Pakistan och Indien, som är länder där cricket är stort. Men så fort du kommer in genom dörren spelar det ingen roll varifrån du kommer. Alla är välkomna hit och det är svenska som gäller när vi tränar, så att ingen ska känna sig utanför, säger Azam, som var kapten för det svenska cricketlandslaget 2016.

Han kom själv från Afghanistan till Sverige 2002 och det han oroade sig mest för var att svenskarna inte spelade cricket. Planen var att snarast flytta vidare till England.

– Där jag kommer ifrån föds man med cricket. Det är på samma sätt som med fotboll i Sverige. Jag brinner för cricket och det har jag gjort så länge jag kan minnas.

Det blev ingen flytt till England, i stället började han spela för olika klubbar och för det svenska landslaget. Tillsammans med en kompis startade han Alby Cricket för fem år sedan.
– Sporten växer mycket i Sverige beroende på alla flyktingar, bland annat från Afghanistan. Jag ville göra något för de unga i området och ge dem en meningsfull sysselsättning.

Även nyanlända flyktingar kan komma hit och prova på sporten. Många av dem väljer att bli medlemmar i klubben.

– Vår verksamhet handlar inte bara om sport, utan om att de får möjlighet att utvecklas som människor. Du behöver inte vara världsbäst på cricket för att komma hit, men du måste leva upp till vår värdegrund om respekt och empati, säger Azam.

Nyligen startade man också ett damlag. Längst ner i salen står Julia från Grekland och övar med ett slagträ.

– Jag kom hit för första gången för två månader sedan, och sedan dess tränar jag varje vecka. Azam är en jättebra ledare som verkligen vill lära ut saker. Först kom jag hit bara för att det är roligt, men nu vill jag utveckla mig som spelare och komma med i det svenska landslaget, säger hon.

Cricket är på frammarsch i Sverige. Cricketförbundet är ett av de idrottsförbund med stört ökning av antalet medlemmar.
Cricket är ”a gentleman’s game” säger Azam Khalil. Sporten kräver disciplin, det är förbjudet med svordomar och man får inte ha kroppskontakt.
Tjejer och killar tränar tillsammans i Kärsby sporthall. Nyligen startade Alby Cricket ett eget damlag.
I stora delar av världen är cricket den största av alla sporter. Det gör att Alby cricket, söder om Stockholm, lockar många ungdomar som annars inte är engagerade i föreningslivet.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.