På grund av myndigheternas beslut att förlänga de befintliga restriktionerna kopplat till covid-19 åtgärdar vi även fortsatt endast akuta fel och skador i våra lägenheter. Läs mer här

Här är dörren alltid öppen

Hos Botkyrka kvinnoverksamhet står dörren öppen för alla som vill ta en fika, be om råd eller bara umgås. Eldsjälen bakom verksamheten är Mimi Doukkali.

– Det här är ett andningshål för många kvinnor. En del vågar inte ens berätta för sina män att de kommer hit, säger hon.

Det doftar aptitretande av lök och kryddor när vi öppnar dörren till Botkyrka kvinnoverksamhet på Albyberget i södra Stockholm. Vid spisen står Madiha och steker lök till sin paradrätt Biryani.

– Den innehåller citron, kyckling och starka kryddor. Vi lagar ofta mat från våra olika länder tillsammans, berättar hon.

I dag är det ett tiotal kvinnor som har samlats i lokalen. De kommer bland annat från Syrien, Turkiet, Iran, Albanien och Marocko. Några hjälper till med matlagningen, medan andra sitter runt ett bord och virkar eller stickar. Här finns några symaskiner för den som har kläder som behöver lagas. Varje fredag delar man också ut kläder till dem som behöver.

– Alla är välkomna hit! Det är viktigt att bara umgås, skratta och ha roligt tillsammans. Annars sitter många av de här kvinnorna bara isolerade hemma i sina lägenheter, säger Mimi Doukkali.

Hembla lånar ut lokalen på Domarebacken hyresfritt och bidrar också med ekonomiskt stöd.

– Verksamheten skulle inte fungera utan lokalen, men om jag fick önska något mer skulle det vara wifi och några datorer. Många behöver hjälp med ansökningar eller brev till olika myndigheter, säger Mimi.

På frågan varför hon startade Botkyrka kvinnoverksamhet svarar Mimi att hon inte kunde låta bli när hon såg behovet. Hon har tidigare bland annat arbetat åt kommunens kvinnojour, arbetar som tolk och är fritidspolitiker. Engagemanget och empatin kommer naturligt.

– Man kan väl säga att jag är hela Albys mamma, syster och väninna. Det är så många av kvinnorna här som har det tufft. Det förekommer många olika sociala problem, som mobbing och misshandel. Det här är en frizon och ibland en livlina, säger hon.

Nästan ingen av kvinnorna har något jobb, men några av dem studerar svenska på sfi eller som andra språk. Enligt Mimi är kvinnoverksamheten ett första viktigt steg närmare det svenska samhället. Ibland bjuder man också in myndigheter som socialtjänsten eller Arbetsförmedlingen.

– Det är bra att mötas på en plats där kvinnorna känner sig trygga, då kan vi börja bygga ett förtroende för myndigheterna. Efter det kan man diskutera vilka möjligheter och vilket stöd som finns, säger Mimi.
Sedan är det dags att ta en gruppbild, vilket sker under skratt och gnabb.

– Skriv att Mimi är en hjälte. Hon gör skillnad för kvinnorna i området och hon ställer alltid upp, säger Meryem från Marocko.

Mimi Doukkali har tidigare bland annat arbetat åt kommunens kvinnojour, arbetar som tolk och är fritidspolitiker. Engagemanget och empatin kommer naturligt.

Lokalen på Domarebacken är öppen alla vardagar mellan klockan 10.00 och 16.00.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.