På grund av myndigheternas beslut att förlänga de befintliga restriktionerna kopplat till covid-19 åtgärdar vi även fortsatt endast akuta fel och skador i våra lägenheter. Läs mer här

Miljövärdarna som gör Årby tryggare

Tre miljövärdar har börjat sitt arbete hos Hembla i Eskilstuna. De håller rent och snyggt och utbildar sina grannar i sopsortering. För det är sina egna grannar de jobbar åt – alla tre bor nämligen själva hos oss i Årby.

– Jag har märkt en skillnad sedan vi började jobba, att människor respekterar att det är just vi som städar upp här, de tänker sig för två gånger innan de skräpar ner, säger Najoua, en av våra tre nyanställda miljövärdar, till Eskilstuna-Kuriren.

Liksom sina kollegor Zeynep och Hassan är Najoua djupt engagerad i sitt område. Varje dag ser de till att mängder av fimpar plockas upp från marken, att trappuppgångar som behöver fräschas upp blir målade och att utemöbler är hela och snygga. De jobbar för att området runt lägenheterna ska kännas trevligt och harmoniskt.

Deras främsta uppgift är dock att se till att avfallshanteringen och sopsorteringen fungerar bra. De besöker sina grannar hemma eller står vid miljörummen och informerar om hur man sopsorterar.

– Tyvärr brukar soprummet vara väldigt stökigt på måndagar. Men vi hoppas att det ska bli bättre, säger Najoua till tidningen.

De tre har varit långtidsarbetslösa och nu ska de arbeta för oss i ett år. Projektet är inspirerat av Hemblas systerbolag Victoria Park, som har goda erfarenheter av att rekrytera miljövärdar bland de som bor i området de ska jobba i.

Dennis Nordén, områdeschef för Eskilstuna, förklarar att Hembla nu ser över möjligheten att ge dem anställning som till exempel fastighetsskötare eller fastighetstekniker i företaget. Vi samarbetar även med leverantörer och entreprenörer kring anställningar.

– Vi kommer inte att släppa miljövärdarna när anställningen upphör. Vi kan ställa krav på våra leverantörer att anställa hyresgäster hos oss i sin verksamhet, säger Dennis Nordén till Eskilstuna-Kuriren.

Miljövärdarna är en del av ett team som arbetar med entusiasm för att skapa ett tryggt boende för våra hyresgäster och för att miljonprogramsområdet ska bli en plats där de trivs ännu bättre.

– Årby är jättefint och förhoppningen är att attityden till området förändras. Jag tror det betyder mycket att vi har anställda som bor här själva, säger områdeschef Dennis Nordén till Eskilstuna-Kuriren.

Dennis Nordén hoppas att det snart kommer att bli möjligt att anställa miljövärdar även i Nyfors i Eskilstuna, då han redan nu märker att hyresgästerna tycker att Zeynep, Hassan och Najoua gör ett bra och viktigt jobb.

Tre personer i Hemblakläder står framför en grön minitraktor och ler mot kameran.
Miljövärdarna (från vänster) Najoua, Zeynep och Hassan utför ett viktigt arbete i Årby.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.