På grund av myndigheternas beslut att förlänga de befintliga restriktionerna kopplat till covid-19 åtgärdar vi även fortsatt endast akuta fel och skador i våra lägenheter. Läs mer här

Sommarjobbare får lära sig om miljö

Genom olika samarbeten ser vi till att ungdomar får feriepraktik. I Huddinge kommun ingår en miljöutbildning och ett studiebesök hos polisen i arbetet.
– Vi vill ge dem lite mer än att bara låta dem plocka skräp, säger Elise Nyhlén, miljösamordnare hos Hembla.

I sommar kommer 180 sommarjobbande ungdomar i Huddinge kommun att få delta i en miljöutbildning under en heldag, vilket är ett nytt inslag i feriepraktiken.

– Väldigt mycket av det ungdomarna får göra under dessa tre veckor är att plocka skräp och hålla rent och snyggt. Vi vill försöka ge dem mening med det jobbet, säger Elise Nyhlén, miljösamordnare hos Hembla.

Gröna målade fotsteg leder till en papperskorg utomhus.
Sommarjobbare har fått prova på nudging.

Elise har varit med och planerat in dagar som är fullspäckade med exempel på återvinning, statistik och olika aktiviteter. Olika workshops ingår i utbildningen, där ungdomarna kan få delta i en skräpplockartävling eller måla fågelholkar eller göra insektshotell. Några har fått en praktisk lektion i nudging.

Ett konkret exempel på nedskräpning som deltagarna får ta del av är hur långt alla fimpar som slängs under ett år i Sverige skulle räcka om de läggs på rad – svaret är faktiskt hela vägen till Sydafrika.

Dessutom får de information om Agenda 2030 och särskilt delmålen som handlar om avfall och biologisk mångfald.

– Målet är att nå ut till ungdomarna när det gäller avfall och sopsortering, som är en viktig del i arbetet i våra områden.
– Men vi vill också lära oss av dem och få tips och idéer på vad vi kan göra bättre. Till exempel tyckte de att vi skulle köpa Instagramreklam som kommer upp i deras flöden. Eftersom de inte följer fastighetsbolagen på Facebook och Instagram så kan vi nå dem på det sättet, säger Elise.

Det är BID-föreningen Samverkan i Huddinge som tillsammans med Huddinge kommun ser till att kommunens ungdomar får feriepraktik.

Jonas Hagström är bosocial projektledare hos Hembla och hjälper genom Samverkan i Huddinge till att samordna sommarjobb och studiebesök och det är full fart på hans arbete nu.

– Studiebesöken med poliserna har vi haft återkommande. Två lokalpoliser kommer till Huddinge och ungdomarna får möjlighet att ställa frågor till dem, för att få en bild av vad polisen gör. Kommunpolisernas roll är att synas i området, så det här är en del av deras arbetsuppgifter också, säger Jonas.

Han har precis kommit från ett studiebesök och var nöjd med hur det gick. Poliserna var engagerade och stämningen var positiv. Ungdomarna var nyfikna och hade många frågor som handlade om allt från polisens löner till polisbrutaliteten i USA.

– Sommarjobbsprojektet ska vara 80 procent arbete och 20 procent samhällsnyttiga utbildningar, så studiebesöket och miljöutbildningen är en del av det, förklarar han.

Elise, som nu hållit sina allra första utbildningar för sommarjobbare, är också glad över hur det gick.

– Det känns roligt att få göra det här tillsammans med de övriga fastighetsbolagen. Min förhoppning är att det ger ringar på vattnet och ökar förståelsen hos våra ungdomar om vad till exempel nedskräpning innebär, säger hon.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.