På grund av myndigheternas beslut att förlänga de befintliga restriktionerna kopplat till covid-19 åtgärdar vi även fortsatt endast akuta fel och skador i våra lägenheter. Läs mer här

”Viktigast att lyfta livet i våra områden”

Miljonprogrammet Bäckby i Västerås finns med på polisens lista över utsatta områden. Här jobbar vi hårt för att få det att vända, och vi kan se ljuset i tunneln.
– Jag blir så glad när jag ser att våra hyresgäster hjälper till, säger vår områdeschef Magnus Munter.

– Det som är allra viktigast i vårt bosociala arbete är att lyfta livet i våra områden, säger vår operative chef Peter Ullmark i en intervju i Förvaltarforum.

Han intervjuas för att dela med sig erfarenheter av vårt bosociala arbete i Bäckby. Här har vi nästan 750 lägenheter. Tillsammans med polisen och skolan i Bäckby, flera andra hyresvärdar, företagare och Västerås stad jobbar vi för att bygga ett tryggare och mer attraktivt område.

– När vi jobbar med upprustningen visar vi att vi bryr oss, att det händer något och att det satsas resurser i områdena, säger Peter till Förvaltarforum.

Områdeschefen för Västerås, Magnus Munter, säger att en viktig del för att arbetet ska lyckas är att minska på skadegörelse, nedskräpning och klotter. Peter förklarar att det är något vi måste vara noggranna med.

– Hanterar man skadegörelse och klotter snabbt kan man stoppa det. Men gör man ingenting kan det gå åt helt fel håll, säger han till Förvaltarforum.

Det har visat sig att när ungdomar får sommarjobb i sitt område så minskar nedskräpningen och skadegörelsen. I år får två ungdomar i Bäckby sommarjobb hos Hembla och Magnus hoppas att vi snart även kan rekrytera miljövärdar bland de boende. När hyresgäster blir delaktiga i sitt eget område brukar både tryggheten och trivseln öka och modellen med sommarjobb och miljövärdar finns i många av Hemblas områden.

Hembla i Västerås samarbetar också med den lokala hyresgästföreningen. Snart ska vi teckna ett gemensamt avtal för större boinflytande för våra hyresgäster.

– Jag tror att det kommer att göra dialogen och gemenskapen med hyresgästerna ännu bättre. Vi vill skapa en sammanhållning mellan hyresvärd och hyresgäster, säger Magnus.

Peter menar att ett bosocialt arbete måste vara långsiktigt och att det inte finns någon snabb och enkel lösning på sociala problem. Men det gör honom inte nedslagen alls.

– Möjligheterna är oändliga. Det är det som är så kul. När man får en samverkan att fungera får det enorm effekt, säger han till Förvaltarforum.

Magnus Munter är också optimistisk och ser redan tecken på att Bäckby börjar blomma upp.

– Jag tycker att våra områden börjar kännas tryggare och nerskräpningen minskar. Jag blir så glad när jag ser att våra hyresgäster hjälper till att plocka upp skräp och gör fint i våra rabatter, säger Magnus.

Här är Peters bästa tips för ett framgångsrikt bosocialt arbete:

  • Det är ett långsiktigt arbete.
  • Det bosociala arbetet behöver komma upp på agendan. Det är ingenting man sköter när man får lite tid över.
  • Att finna samarbeten och samverkan är jätteviktigt för att kunna få ut det mesta möjliga av arbetet.
  • Involvera hyresgäster, som när vi anställer miljövärdar. Då känner alla ett större ansvar.
Foto på fastighet med flera lägenheter i solljus taget på våren.
I miljonprogrammet Bäckby i Västerås har vi ett starkt bosocialt arbete.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.