Platta tak perfekt för solel

Hemblas första solcellsanläggning är nu i full drift och förser ett av våra hus i Eskilstuna med fastighetsel. Ytterligare 13 anläggningar kommer att börja generera miljövänlig el under våren, och ännu fler planeras. Skälet är enkelt – en minskad miljöpåverkan.

2018 startade Hembla på allvar sin satsning på solenergi. När samtliga 14 anläggningar som hittills har installerats är i full drift kommer de att producera 400 000 kilowattimmar per år. Elen används till belysning, hissar, fläktar med mera i fastigheterna. Anläggningarna finns i Eskilstuna, Katrineholm, Märsta och Norrköping

– Platta tak är en utmärkt plats för solpaneler. Det finns en stor potential i vårt fastighetsbestånd, eftersom taken till våra 1 000 hus i de flesta fall är outnyttjade. På 1,5 timme ger den strålning som träffar jordens yta lika mycket energi som hela klotet förbrukar på ett år, säger miljö- och energichef Sune Eriksson.

Solceller och solfångare tar tillvara solens energi och omvandlar den till värme och el. En process som varken avger koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön.

– Vår satsning på solceller handlar först och främst om att minska vår miljöpåverkan. Det är också en enkel, och numera ganska billig, teknik att använda. När panelerna väl är på plats producerar de energi i 30–40 år.

Arbetet pågår för fullt med att utöka andelen solenergi i Hemblas fastighetsbestånd, bland annat planeras installationer i Husby och i Jordbro.

– Vi tittar även på möjligheten att sätta upp solceller på fasader. Min vision för framtiden är att merparten av våra byggnader ska producera sin egen solel, säger Sune Eriksson.

Solcellsanläggning i Eskilstuna

Solcellsanläggning i Eskilstuna

Hitta ditt
nya hem.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.