Mötesplats i över ett sekel

Bagerier och caféer skapar liv och rörelse i ett kvarter. I ett av Hemblas hus i Katrineholm ligger Sultan konditori. I över ett sekel har det varit en mötesplats för både stamgäster och förbipasserande. Sedan 1950-talet drivs Sultan av familjen Olsson.

– Vi är den tredje generationen och kanske kommer våra barn att ta över efter oss, säger Tommy Olsson.

Det är ganska lugnt inne på Sultan konditori den här förmiddagen. Vid ett bord sitter ett gäng pensionärer och vid ett annat sitter Matilda Edman och pluggar. Hon läser till operationssköterska.

– Jag var ofta här som barn med mina föräldrar. Nu är det oftast kompisar som man umgås med. Det smakar mycket bättre med hemlagade bakverk och smörgåsar, säger hon.

Tommy Olsson, som driver Sultan tillsammans med sin fru och sin bror, berättar att man sätter en ära i att göra allting själva.

– Vi gör det mesta här på plats och utbudet är ganska klassiskt. Även om vi också måste följa med tiden. En förändring är att vi erbjuder luncher, det är en självklarhet i dag. Något som däremot nästan har försvunnit är smörgåstårtorna. Förr gjorde vi flera tusen om året, nu blir det kanske fyra.

Det är vanligt att gästerna har sina stambord på Sultan, men hit kommer också förbipasserande från den närliggande tågstationen.

– Jag vet att de anställda på Stadshotellet blir lite sura ibland när gästerna säger ”jaså, ni ligger mittemot Sultan”.

Sultan finns både i centrala Katrineholm, där Hembla är hyresvärd, och man har nyligen öppnat en filial i Vetlanda.

– Tiderna förändras snabbt, men ett bra konditori överlever alltid, avslutar Tommy.

Maltida Edman träffar ofta sina kompisar på konditori Sultan. Den här dagen har hon kommit för att plugga.

Sultans är ett klassiskt konditori. Alla bakverk görs på plats.

Hitta ditt
nya hem.

Vi har inga lediga lägenheter just nu, besök gärna våra stadsdelar för mer information om hur du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet.

Vi använder oss av cookies för att göra ditt besök på hembla.se så användarvänligt som möjligt.